Interview with the Chef : Ilias Sitinas | Lifestyle

December 11, 2018

Hello Stalkers,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα,το εορταστικό ωράριο έρχεται σιγά σιγά και δε μας χωρίζει τίποτα πλέον από το άγχος της προετοιμασίας για τις γιορτινές αυτές μέρες.



Σε αυτό το άρθρο,έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την συνέντευξη - και όχι μόνο - ενός ξεχωριστού chef , όπου εκτός από την γνωριμία μας με εκείνον μέσα από κάποιες ερωτήσεις,μοιράζεται μαζί μας tips και ιδέες για το εορταστικό τραπέζι,προσωπικές του επιλογές και προτιμήσεις για τα Χριστούγεννα αλλά και μια φανταστική εναλλακτική συνταγή για το πιο αγαπημένο μας γλυκό : τα μελομακάρονα!





1.Γιατί αποφάσισες να γίνεις  chef?
-Δεν θα πω μόνο το κλασσικό ‘’από μικρός έμπαινα μονίμως μέσα στην κουζίνα και έκανα τα δικά μου πειράματα΄΄ , που όντως συνέβη, αλλά όντας στην εφηβεία μετά από πολύ ώριμη συζήτηση με την οικογένεια μου αναφορικά με τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, αποφάσισα να ΄΄μελετήσω΄’ τα επαγγέλματα του μέλλοντος, και αποφάσισα να ακολουθήσω την μαγειρική τέχνη. Από εκείνη την στιγμή ανήκω μόνο εκεί, στην κουζίνα.


2.Αν δεν ήσουν chef ,τί επάγγελμα θα διάλεγες?
-Νομίζω ότι δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει ένα άλλο επάγγελμα . Το συναίσθημα στην κουζίνα είναι μοναδικό. Δύο από τα επαγγέλματα που θαυμάζω είναι η κομμωτική και η φωτογραφία.


3.Επαγγελματικά σε ποια φάση βρίσκεσαι? Έχεις κάποια σχέδια στο μυαλό σου που θες να υλοποιηθούν την νέα χρονιά?
-Επαγγελματικά είμαι σε μια πολύ όμορφη και ώριμη φάση της καριέρας μου. Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι chef της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Παράλληλα , είμαι ο chef της εταιρείας EMIRATES , με 5 μαγαζιά και ένα catering στην Ανατολική Αττική , ενώ συνεργάζομαι με εταιρείες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.(Σαντορίνη,Σκάλα Λακωνίας,Κόρινθο,Λουτράκι,Αθήνα κ.α.) Τελευταία , διδάσκω θεματικά σεμινάρια σε ΙΕΚ στο κέντρο της Αθήνας.
Τα σχέδια μου είναι να ταξιδέψω στην Ευρώπη για την αποκόμιση νέων συνταγών και γεύσεων και φυσικά νέες συνεργασίες και εμπειρίες.


4.Αγαπημένο υλικό?
-Τρούφα. Την αγαπώ.


5.Ακούγοντας την λέξη Χριστούγεννα,με ποια γεύση ή και άρωμα τα έχεις συνδέσει στο μυαλό σου?
-Το μυαλό μου ταξιδεύει αυτόματα στο άρωμα και την γεύση της κανέλας. Η μυρωδιά κάθε σπιτιού την μέρα που φτιάχνουμε τα μελομακάρονα σπίτι μας είναι μοναδική και μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια.


6.Ποιο γιορτινό φαγητό δεν θα βαρεθείς να μαγειρεύεις ποτέ?Θεωρείς κάποιο υπερτιμημένο/υποτιμημένο και γιατί?
-Νομίζω , πως ποτέ δεν θα βαρεθώ να μαγειρεύω το οτιδήποτε , ανεξαρτήτου περιόδου. Στην κουζίνα  , κανένα υλικό δεν είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο. Αρκεί να μαγειρεύεις με αγάπη και σεβασμό, και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα το καλύτερο.



7.Τα περισσότερα γλυκά αλλά και φαγητά πλέον είναι σταθερά κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα.Θεωρείς ότι κάποιο είναι ξεπερασμένο?Άν ναι , έχεις να προτείνεις κάποια εναλλακτική συνταγή?
-Για να είναι σταθερά κάθε χρόνο σημαίνει ότι αρέσουν σε όλους μας και σίγουρα κάποια τα μαγειρεύουμε μόνο αυτές τις μέρες! Από κει και πέρα , η μαγειρική προχωράει και σίγουρα δεν είναι κακό να δοκιμάζουμε νέες συνταγές.
Μια εύκολη συνταγή που θα πρότεινα είναι τα μελομακάρονα με επικάλυψη αλμυρής καραμέλας γάλακτος(αντί με σοκολάτα).

Για την καραμέλα γάλακτος:
·         100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
·         50 γραμ. βούτυρο
·         150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
·         2 πρέζες ανθός αλατιού
 Για την σάλτσα αλατισμένη καραμέλα γάλακτος, βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4′-5′, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει προτού τη σερβίρουμε.
Βουτάμε τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με έξτρα ανθό αλατιού.

8.Πώς φαντάζεσαι το ιδανικό X-mas τραπέζι? Από decor μέχρι το menu του.
-Το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου είναι σε μπορντώ χρώμα με χρυσές λεπτομέρειες και διακριτικά κηροπήγια με κεριά.
 Θα ξεκινούσα με μια απαλή βελουτέ μανιταρόσουπα με φρέσκια τρούφα. Θα συνέχιζα με μια πειραγμένη Quiche Lorainne με σύγκλινο Μάνης , αρσενικό Νάξου και τοματίνια confit.
 Στην συνέχεια , χειροποίητο ραβιόλι με την γέμιση της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας(χωρίς το ρύζι)  και κρέμα από γαλλικό κατσικίσιο τυρί Chevre
  Κυρίως πιάτο θα μαγείρευα στήθος φασιανού , γεμιστό με μανιτάρια του Δάσους και καπνιστό τυρί Μετσόβου , τυλιγμένο με προσούτο Ευρυτανίας , και σάλτσα από τους χυμούς του. 
Θα τέλειωνα με ένα κλασικό σουφλέ σοκολάτας , με κομμάτια λευκής σοκολάτας σε σουπαί καραμέλα γάλακτος.

9.Επειδή οι αναγνώστριες μας –όπως και εμείς οι ίδιες- βρίσκονται σε αναζήτηση γεύσεων του εορταστικού τραπεζιού, έχεις να μοιραστείς μαζί μας κάποια tips για να γλιτώσουμε το άγχος των ημερών?
-Δύσκολες μέρες για όλους μας ,αλλά κ παράλληλα ευχάριστες!
Να αποφασίσετε από νωρίς το μενού των γιορτινών τραπεζιών.Προιόντα που δεν χαλάνε ,αγοράστε από νωρίς,μην περιμένετε τελευταίες μέρες γιατί θα ταλαιπωρηθείτε. Παραγγείλτε μέρες πριν , το κρέας που θέλετε στον χασάπη της γειτονιάς σας. Μαγειρέψτε με αγάπη και σίγουρα θα είναι το πιο όμορφο τραπέζι.
 Όσον αφορά συνταγές και ιδέες κάντε like στην σελίδα μου στο Facebook  Chef Ilias Sitinas και ενημερωθείτε καθημερινά για τις πιο όμορφες συνταγές.

Mετά από όλες αυτές τις ιδέες και συμβουλές νιώθουμε αρκετά πιο έτοιμες για τις ημέρες των εορτών,και θα οργανώθουμε περισσότερο ώστε να έχουμε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Ηλία για την συνέντευξη και για όσα μοιράστηκε μαζί μας,ευχόμαστε τα καλύτερα αν και είναι σίγουρα δρομολογημένες οι επιτυχίες,και να είναι πάντα δημιουργικός.



XOXO,
B&F Stalkers

Latest Instagrams

© Life Stalkers. Design by FCD.